Mina första smycken jag tillverkade i början på 80-talet var pärlor som jag formade i lera, fick hjälp med att bränna i keramikugn och som jag sedan målade i glada färger och mönster och gjorde halsband av.

Sedan dess har jag provat på lite olika material att jobba med. Jag gick en kurs i silversmide, hade mycket roligt med cernitlera, experimenterade med allt från halvädelstenar till plaststavar i olika former tills jag en dag fick en bok i min hand i början av 1990.........

Det var en engelsk hobbybok från 70-talet som beskrev gjutplastens möjligheter i smyckestillverkning.Jag lånade den på Brooklyns bibliotek
när jag bodde i USA. Jag blev helt betagen i dessa bilder på stora färgstarka ringar i plast.

( Inte lönt att ni går dit för att leta efter den för jag var själv där för några år sedan och letade. Den fanns fortfarande kvar i registret, var inte utlånad men ändå borta. Jag, en kompis och personal letade runt efter den jättelänge.Troligtvis har den blivit stulen, men inte av mig.Namnet på boken har jag tyvärr glömt.)

Nu har jag ju haft många år på mig att experimentera och mina smycken har genomgått många olika stadier av gjut-teknik som jag kommit på själv och har därför fått min egen stil.

Materialet jag gjuter i formar är polyester. Motiven målar jag för hand. De flesta hittar jag på själv men jag använder mig även av traditionella geometriska mönster och får mycket inspiration från folk-konst runt om i världen. Jag gjuter också in föremål. Det kan vara allt från vackra snäckor till självdöda flugor. Flugorna får jag i små burkar från  vänner som sparar alla dom hittar i sina fönsterkarmar.

När plasten stelnat följer mycket efterarbete. Den ska slipas och poleras. Själva ringdelen sågar jag ut från plattor av akryl. Efter att dom blivit slipade och polerade värmer jag upp dem och böjer dem.

Sedan några år tillbaka jobbar jag heltid med att tillverka smycken. Jag har inga anställda så det blir lite ensamt men jag trivs ändå och har för det mesta sällskap av en bra ljudbok.

Tillbaka  till butiken

 

Renathe Schneider
Copyright © 1995-2013 by [Design Renathe Schneider]. All rights reserved.
Revised: 15 Feb 2013.